(fortsat fra dagbogens side 2.1)
Torsdag
1. november 2007
Turen går til Yamatoya
Denne koifarm ligger ca. 50 km. sydligere end Omosako koifarm, som vi startede dagen ved
og turen foregår over
utallige bjergpas, gennem mange tunneller og henover et utal af
broer, over de mange bjergkløfter, og smukt er det konstant vekslende
landskab med de høje bjergtinder overalt.
selvom det er på motorvej, næsten hele vejen, er der flot.
Masser af tunneller gennem de mange
bjerge
og så er det af, ved næste motorvejs-exit og igennem...
....en lille by og lidt længere ud på
landet - så er vi dér:
ved Yamatoya
en verdenskendt opdrætter af top kvalitets Go-Sanke (hovedsagelig HQ Kohaku og HQ Sanke)
og en helt ny koiverden åbner sig:
Vel ankommet til Yamatoya, fik vi lige kort
taget nisai bassinerne i øjesyn (2års
koi).
Vi havde hørt - at han var en pertentlig herre, men SÅ pertentlig havde igen af os forstillet sig.
Der var pinligt rent
OVERALT - ruderne i drivhuset var pudset og BÅDE indvendig OG udvendigt,
så rene, at enhver pernitten dansk husmor ville være misundelig:
Selv det aluminiumstel
drivhuset var bygget af var rent, også på oversiden - ikke et støvkorn
nogen steder
Pu ha, "man" turde næste ikke gå ind, med fodtøj på, for selv oppe under loftet
på spærene,
var der pinlig rent, end ikke et lille spindelvæv, var der at finde NOGET
sted.
Vi nåede et enkelt paparazzi-billede af en
af hans store sansai kohaku på ca. 75 cm,
inden vi blev inviteret ind på kontoret til en tår kaffe og....
.... men - nu er det jo
ikke alle på "holdet" der drak kaffe, så Søren spurgte
høfligt på pigernes vegne
om det evt. var muligt, at de kunne få en kop te i stedet....
og selvfølgelig kunne de det, Yamatoya er en særdeles imødekommende person - så "no problemo"
han gik straks i gang med at forberede en kop Japansk te til de "udvalgte", på rigtig Japansk maner:
dvs. lidt kogt vand i en
te-skål, deri piskes, en vis mængde tørret pulveriseret Japansk grøn
te op
til en grøn skummende væske, der tilsættes en passende mængde kogende
vand og serveres
herefter varm, sammen med noget specielt og meget sødt Japansks bageværk.
Nu er det jo sådan, at
det der Japanske grønne te, ikke er tilpasset ret mange vesterlændinges
smagsløg
og hvordan selve te ceremonien foregår, synes Yamatoya lige han ville
fortælle lidt om.
Teskålen skulle så vidt vi forstod, først drejes en ca. ½ omgang med
uret, derefter drejes en ½ omgang
i samme retning, og så til slut, yderligere en kvart omgang, før man
drikker sin te.
Hvad vi ikke viste, på dette tidspunkt var,
at Yamatoya var uddannet Te-ceremonimester og i øvrigt
den højest rangerede te-ceremonimester af de tre mestre, der var i hans
amt.
At han også var en afslappet vært og
forholdsvis god til engelsk, kom pludselig
frem da han begyndte at fortælle vittigheder.
(vi kan ikke huske indholdet - men
billedet herover fortæller da sit eget sprog)
Kurt er altid klar på noget nyt, så han
fik også tilbuddet om at få serveret
en Japansk te og takkede pænt ja tak - "man" er vel i Japan -
ikk'
- men te'en er nu bedre på europæisk.
efter dette indledende
"hyggemøde" på hans meget ryddelige kontor blev "The
Danish Vikings"
inviteret over og se hans private
tehus.
Først skulle alle de sirligt udformede "skodder" skubbes
sammen, og ud til siderne af Te-huset,
for til sidst helt at forsvinde ind i selve bygningskonstruktionen.
Et imponerende snedkerhåndværk, uden brug af moderne nylonruller eller andet,
kun træ mod træ!
God skik påbyder at man stiller sit fodtøj udenfor, inden man går ind i
de fine og meget rene omgivelser
Yamatoya, begyndte at
fortælle om sine te-ceremonier og vise billeder fra nogle af dem
incl. familiebilleder som han også holdt meget af.
familiealbummet blev vist frem - og så ved vi ikke hvad der skete med den
festlige Paul
- for han begyndte pludselig...
....at messe et eller andet komplet uforståeligt, til stor morskab for os
alle.
På vej ud skulle vi lige se, nogle flere af snedkerfinesserne, de lette
indvendige forsatsrammer med
rispapir kunne skyde op og ned, eller for den sags skyld, helt gemmes væk
i vindueskonstruktionen
således, at der var fuldt udsyn til hans flotte lille japanske have
udenfor - ret imponerende !!
På dette tidspunkt, var det blevet helt mørkt udenfor, da vi gik over i fiskehusene, for at se og prikke koi.
Vi var nogle stykker der
smuttede i hans store væksthus, hvor Kjell fandt paparazzi-kameraet frem
og indstillede det, til at skyde gennem vandoverfladen.
Disse flotte og yderst velformede Kohaku og
Sanke er alle kun 4-6 år og på mere end 70 cm !
Ja billederne taler vist helt sit eget sprog
i TOP - KVALITET
Så kan det vist ikke fås bedre og som
inazuma
Perfekt kiwa og perfekt sashi (bag/forkant
på skællene)
jo der var også lige denne... og alle de
andre 50 store koi i HQ kvalitet.
Yamatoya kaldte Laila ind
i hans tosai væksthus, og viste der
de flottest udvalgte koi,
til næste sæsons vækst til nisai - pu-ha tæt på et ekstra hjerteslag
!
Han viste hvordan de blev fodret og hvordan han puttede dem for natten,
med ekstra overdækning
så ikke de kom til at fryse deres små finner - pertentlig - ja for
pokker i et og alt
Da Kjell kom tilbage fra
de store koi til nisai huset,
havde Yamatoya og Søren i mellemtiden indgået en handel på
...et helt bassin med nisai kohaku/sanke, ca. 25 stk. i størrelsen 45-55
cm.
og Kjell forelskede
sig i endnu en koi - hvor fa... skal vi have dem ?
(tænkte en vis "koimutti")
Yamatoya har nettet de 3 udvalgte
den ene kohaku sendes tilbage til
bassinet
(ikke pga. manglende kvalitet, men
pga. en for utraditionel farvetegning).
de 2 andre HQ-koi bliver tilbage i bowlen, for nærmere snak, vurdering, øjesyn,
prisforhandling, måling...
...og endelig fotografering.
efter at handelen var indgået.
den øverste til Søren og den anden til....
Begge er 53 cm, og bliver i Japan i et til to år for, at udvikle sig
optimalt
(og til de min. 70 cm.).
Klokken var nu
efterhånden blevet mange, oplevelserne store og efter disse sidste
nervepirrende
forhandlinger trængte alle til noget at spise, så Yamatoya inviterede
på aftensmad,
på et mega-spændende sted, ca. 15 km. væk fra selve farmen:
Atmosfæren og indretningen var HELT og ALDELES SPECIEL
Alt var i håndskåret træ og 100 år
gammelt
Menu-kortet var for de viderekomne, så Yamatoya bestilte på vi andres vegne
Og det var en syns-og smagsmæssig
oplevelse, varieret ud over alle grænser.
efter dette spændende
måltid var klokken blevet 20.30, var det tiden at tage afsked med
mesteren selv.
Vi takkede alle sammen, mange gange for en rigtig god koi-dag med mange
spændende oplevelser
og drog hjemad mod hotellet 300 km. længere mod nord.
Trætte efter køreturen og en lang spændende dag, landede vi i hotellets
lounge kl. 24.00
til en kop hurtig kaffe, inden "hænge-koierne" kaldte på os.
Fredag
2. november 2007
(Ooishi og Koraku-in Okayama )
Nu lakker det desværre
mod enden, for i dag er det en uge siden vi tog hjemmefra,
og hvor gik den uge bare.... så alt for hurtigt
så denne fredag er sidste koi-team dag i Japan, i denne omgang.
Sædvanen tro mødtes vi
til morgenmad i "koiteamet's private hjørne" ved siden af
hotellets reception
og derefter var det afgang til Ooishi - en køretur på ca. 45 min.
med en masse flotte klippede træer på det meste af turen.
Kjell havde godt nok tidligere på turen "lovet" en masse klodetræer......
...men at der ville være så mange igen og igen, havde vi ikke forestillet os
slet ikke som alleer ind til fabriksbygninger - formidabelt
eller som hækplanter i den størrelse
eller flotte veltilrettelagte havescenerier
og slet ikke så mange, der var så høje, som eks. herunder
der var også lidt
"moderne Japan" på køreturen
og et virvar af ledninger og reklamer
og så en masse lastbiler
med rustfri front, kofangere osv..
og så alle de små betonbiler, som "koimutti" havde set og
snakket om hele ugen
(hun er vist lidt miljøskadet fra
jobbet ti-hi)
Så er vi landsbyen, hvor Ooishi holder til
(rød pil tv.)
og har fundet parkering oppe bagved - men inden vi kommer helt hen til Ooishi....
..... skal vi lige forbi et... og hilse på...
...et svin
om "vonnien" er vagthund, bare et
dovent svin eller et slagtesvin
- fandt vi aldrig rigtig ud af.. (men
stor og fed var den)
men 20 m. længere, så
var vi ved Ooishi's butik, der for en Japansk koi-opdrætter, er ret
atypisk,
fordi normalt er der ingen butikker med tilbehør, kun koi i
bassiner/drivhuse
Der er i øvrigt en lidt sjov historie om/fra Ooishi fra sidste år, da Søren, Alice og Kjell var dernede:
Alice havde forelsket sig
i en ellers flot, stor og renfarvet Yamabuki Ogon på ca. 65 cm.
Prisen var fornuftig, men under vores inspektion af den, fandt vi ud
af,
at den ene brystfinne var lidt mindre - end den anden (ca. 1cm.)
Dette gjorde vi Ooishi opmærksom på...
...men han trak blot
på skuldrene, grinede og
viste os sin ene hånd, hvor hans pegefinger manglede det yderste led
og
spurgte os så:
ER JEG EN DÅRLIGERE MAND, BLOT FORDI JEG MANGLER ÉT LED, PÅ ÉN
FINGER :-)
(det endte med, at vi fik Ogon'n til ca. ½ pris)
Ooishi kan i øvrigt også meget godt li' de grønne farver
for næsten alt er malet GRØNT
udendørs har han de store koi, bla. flotte
Yamabuki Ogon, Kohaku ol., indenfor de mindre koi
Hallo, kender du ca. prisen på denne
?
-
og der var grønmalet
overalt
Denne lille Kohaku på ca. 15cm. var hans
stolthed, den skulle med på Hiroshima-koishow
den kommende weekend og han regnede med at den ville blive baby-champion
(en helt utrolig flot koi)
I øvrigt en ny koi-stamme som han er ved at opbygge, med hovedsagelig 4
og 5-step cirkulære mønstre.
Ooishi havde signe egne koi-mærkater
på bilen - det havde Paul ikke - men det har han nu !
for Dansk Koiklub har været her
På vej tilbage til bilen skulle vi lige
forbi "svinet", en lille rismark og en flot udsigt til bjergene
(de fleste landsbyer ligger som regel nede i en dal, omgivet af høje
bjergkæder)
Og så var der lige de forkromede
frontpartier på lastbilerne -
og et view gennem et typisk Japansk
bybillede...
Snart var vi oppe på
motorvejen, for at køre over til Momotaro for der
at sige farvel for denne uge,
og spise nudelsuppe på én af Maeda's restauranter.
men hvordan spiser man lige "nudelsuppe" (spagetti i suppe) med pinde..?
Sådan - ingen problemer - efter en uge i
skarp pinde-træning.
de små skåle indeholdt
ca. 1 liter, de store skåle ca. 2 liter med velsmagende suppe, spagetti,
porrer og svinekød i skiver - et hit blandt Japanere.
så det er bare munden ned
til skålen, fatte om pindene og så "skovle ind"
og ikke sutte spagettien ind, for så får man suppe-sutte-streger
ned af tøjet og op i panden ;-)
Efter middagsmaden tog vi
en tur i Korakuen Garden, i Okayama
(på denne vores sidste hele dag, i
det sydlige Japan)
Korakuen Garden, er hvert
år med i afstemningen om at blive den flotteste og mest besøgte
Japanske have, blandt de 3 mest besøgte Japanske haver i hele landet.
Vi skal lige orientere os inden vi går ind
i Tempelhaven
og have stemplet vores billetter, så "man" kan se at vi har
været der
for bla. at se disse
flotte view's
Klik evt. på de små billeder for, at
se mange andre foto fra denne tempelhave.
På vejen rundt i haven
mødte vi denne store grønne knæler
Korakuen Garden, blev sidste
år ramt af den frygtede
Et lille view af selve templet til haven
virus KHV, der slog store dele af deres Koi-bestand
ihjel.
- Mange af de sydlige koi-opdrættere har
derfor
doneret rigtig mange flotte koi til
udsætning.
og så et billede mere af
vores ret grønne ven
i makroafstand
den synes ikke, det var sjovt, at blive
fotograferet og pustede sig op
Korakuen Garden
besøget, var forbi for denne gang.....
.....første gang for de 5 af os og anden gang for Søren og Kjell.
Så som det måske har skinnet igennem, så var denne tempelhave også et
must for dem, at gense
ovre på den anden side af Asahi floden, i
en flot sen eftermiddagstime - med endnu en flot oplevelse i hukommelsen
Asahi floden slynger sig gennem Okayama City
og mens vi går på kanten af floden, kan vi se det tilhørende tempel
Okayama Black
Castle (Ujo)
Utrolig
flot !
Efter gåturen langs floden er der kun ca. 100 meter tilbage til civilisationen.
undervejs et par flotte bygninger i gl.
Japansk stil
Op af denne lille trappe - og det nye Japan
er dér, overvældende og lige ind i "femmeren" på vi 7,
der i de sidste 3-4 timer, har været hensat - til et landskab fra
det 16. århundrede.
moderne byggeri, masser af biler og en
Arkade mere end 1 km. lang....
....med en dyrehandler,
der solgte små hunde i butikken.
- på samme måde som danske akvarieforretninger sælger akvariefisk fra
et akvarium..
Om dette kan man som vesteuropæer, tænke sit - men det er nu engang
sådan
det foregår dernede.
OBS - OBS - OBS
hundehvalpene så ikke ud til at lide nogen nød, alt var rent inde
ved de enkelte,
der var frisk vand og god varme i alle "hundeakvarierne" og de
var glade.
Efter
indkøbsturen i Arkaden var det hjem til hotellet, for lige at blive
frisket lidt op
inden middagen på en fin Thailandsk restaurant - mums for
smagsløgene ;-)
Derefter, senere på
aftenen tog vi hen for at tage afsked på Ossie-bar, henne ved Jason
og ham Søren, han roder sig altid ud i noget..
f.eks. at lægge arm med de øvrige gæster, for de har de sidste par år
kaldt ham:
"The Terminator" efter at han blev presset til armlægning med
nogle store Japanere
- der dengang tabte.
denne gang var det en jævlestor og tyk amerikaner, Jason mente skulle prøve
Klik på billedet, for at se hvem der
vandt
Sidst på aftenen, var det
hjem på hotellet for at sove, for næste morgen skulle vi tidligt
op,
for at nå toget "Shinkansen" - og Japan har de tog til tiden (koiknuzz)
Lørdag,
den 3. november 2007
(så er der afgang mod Danmark)
En helt vildt spændende tur til Japan, er ved at være til ende.
et sidste kig på Okayama station - klokken er 20 min. før
afgang
Op af den rullende trappe og ud på
perronen, så er vi klar...
...til igen at køre med hurtigtoget, men
denne gang tilbage til ankomsthallen i Osaka lufthavn
et lufthavnsview med Osaka City's skyline i
baggrunden.
De 2 flymotorer var så
store, at en alm. lastbil synede lille ved siden af
Lastbilen nåede desværre at køre inden vi
fik kameraet frem.
Godt fra start, oppe et
par km., fik Kurt S. skudt et par billeder ud af flyets vinduer:
på vej ud over havet ved Osaka
lufthavn
og senere op over Niagataområdet
herunder et billede af nogle af Ruslands sneklædte bjerge, som vi på et tidspunkt fløj henover.
så viste vi, hvad der ventede os, når vi kom hjem til Billund...
...koldt "af pommern" til, især efter en uge i ca. 24 gr.
Japansk sol og varme
Nu mangler vores dagbog
efterhånden "kun" en afslutning, på denne helt vildt
spændende og
utrolige koi-indkøbstur til Japan 2007 - med Søren fra Koi-Team-Enghavegaard i Mesing.
Vores afslutningen bliver
bla. med:
- de fotos vores guide Taeko har taget af vi andre,
- og så "fromklip" fra hele ugen, samlet sammen fra alle deltagerne
(fortsættes/afsluttes i dagbogens side 3 med fromklip)
Tja-e, Laila måtte efter hjemkomsten erkende....at hun blev "delvist ramt" af jetlag
ZIP Stat | |
Flere stats... |