Der er i perioder mange der skriver til os om deres havedam, om hvordan, hvorfor og hvorfor ikke - eller hvad skal man bruge, hvor stor pumpe, osv....
Oftest er spørgsmålene de samme og de bliver ofte stillet, efter - at problemer er opstået - svarene er af denne grund typisk de samme. Vi har derfor valgt at skrive lidt om vores opfattelse af grundreglerne for indretning af en velfungerende koidam, (så sparer vi sikkert også en masse spørgsmål og svar)
Vores beskrivelse er kun tænkt gældende for en koidam. For andre typer havedamme er der andre og typisk mindre forhold, der gør sig gældende, da belastningen er meget mindre (belastning fra 1 koi svarer til ca. 20 guldfisk). Af denne grund skal alting, være betydeligt større og meget bedre fungerende ved koi-hold.
Grundet mangl. tid, har vi ikke tænkt os at beskrive detaljer for indretning/beregning af alm. havedamme med andre fiskevarianter end koi, udover - at de opgivelser som de fleste filterfabrikater skriver på deres indpakning, er det maximale antal liter bassin - uden belastning. Ved belastning af bassinet med guldfisk el. tilsvarende mindre fisk, skal denne opgivelse af max. antal liter (vandmasse) typisk - halveres.
Allerførst - for nu, at skære det helt ud i pap:
Vores koi lever i bogstaveligste forstand - i deres eget toiletvand !!!!
Vi vægter derfor en velfungerende fremtidssikret mekanisk og især biologisk vandrensning allerhøjest (altså godt koivand som det vigtigste), dernæst funktionel og nem rengøring/slamning/pasning af filteranlæg som det næstvigtigste og på absolut sidstepladsen, en "fanzy" udformet dam.
I overskriftform har vi nogle tommelfingerregler:
Filteranlægget er den vigtigste enkeltkomponent og fungerer som hele koidammens:
Hjerte, Lever, Nyrer og Lunger
så filteranlægget skal være dimensioneret fornuftigt !
og skal passes, samt behandles godt !
Vores koi skulle jo gerne have det rigtig godt og leve længe i godt, rent vand, opføre sig glade og livlige, som eks. herunder:
Vi har set mange gode eksempler på godt udformede og velfungerende koidamme, med godt koivand. Men har desværre også, set mange koidamme hvor koiholdere er blevet rådgivet mindre godt eller uprofessionelt, eller direkte forkert og dermed har fået etableret noget mindre funktionelt/dårligt fungerende, eller i værste tilfælde ikke fungerende og er på nippet til at opgive det hele pga. problemer.
Typiske dårlige eksempler er:
Flad bundform. For få bunddræn monteret i fht. vandmængden i de lidt større koidamme. Forkert placerede bunddræn. For dårligt mekanisk filtrering. For lille biologisk filter i forhold til belastning fra koi. For tynde returrør/slanger og dermed for stort modtryk i rør, der giver dårlig udnyttelse af valgt pumpe. Forkert valgt pumpeydelse (ofte for lille). Manglende eller forkert placerede returrør. Anvendelse af vandfald som grundinstallation. For højt monteret bunddrænshætte. Alt for komplicerede bassinformer. Ineffektiv dårlig cirkulation af vandmassen, osv. osv...
Så derfor har vi skrevet vi lidt om vores erfaringer, vores egne fejltagelser gennem tiden og observationer ved andre med koidamme. Samt vores opfattelse af "op og ned", hvad vi anser for vigtigt - og hvad det kunne være rart at have, hvis nu....
og samlet det meste i teksten herunder.
Udnyt og få hjælp af fysikken og naturens love....:
Der et to vigtige naturlove, vi med stor fordel kan udnytte i en koidam. Det er:
- Tyngdekraften og
- Cirkulationskraften
Med hjælp fra Cirkulationskraften, kan vi ved at styre vores returvand korrekt, få vandet til at spinne skidtet rundt ude langs siden af bassinet.
Med hjælp fra Tyngdekraften kan vi, få skidtet til at bundfælde sig på det dybeste sted i bassinet.
Med de to naturkræfter i tankerne, er det vigtigt at bygge/udforme dammen således, at de udnyttes optimalt så der opstår en god og optimal selvrensning af bassinet, bla. ved at selve undervandsdelen af bassinet udformes fornuftigt og ikke med alt for mange "kringelkroge" og ukorrante former, der vanskeliggør effektiv cirkulation af hele vandmassen.
Yderligere bør bassinet og især bundformen, udformes som en slags tragt således, at der ikke kan lægge sig nævneværdigt skidt på bund, sider, stenhylder osv., som feks. nedfaldne blade fra træer, fiskeafføring, foderester og lignende, da de typisk vil ophobe sig dér hvor vandet er stillestående og så forrådne via bakteriel nedbrydning i bassinvandet.
Vi har jo ikke ligefrem brug for en stillestående kompostdynge med millionvis af bakterier ude i "hjørnerne" i vores koidam - da det typisk medfører infektioner og sår på fiskene, også !
Føj da, for en koi- prut.... (sådan bør der ikke se ud)
Det er derfor også vigtigt, at sikre en rigtig god og gennemtænkt cirkulation af hele dammens vandmasse - af den simple årsag, at så længe vandet er i god bevægelse i en fornuftig udformet og teknisk velindrettet dam, bundfælder og ophober der sig ikke skidt rundt omkring i bassinet.
Så længe vandet (og dermed skidtet) er i bevægelse kan det fjernes, via bunddrænets "sug" og opsamles over i filteranlægget. Altså det sted hvor skidtet hører hjemme og nemt kan fjernes fra, via afslamning af Vortex, Easy, Ultrasieve eller tilsvarende mekanisk forfiltrering.
Det er en rigtig god ide, når en koidam laves med EPDM gummidug, at få alle foliefolder, foldet pænt og helt ind til damsiden i forbindelse med vandpåfyldningen (i stedet for at rage ud tilfældige steder i bassinet), da disse strittende store folder ("flapser") hindrer en god vandcirkulation og laver "dead spot" hvor skidt kan bundfælde sig. Udover at det ser ganske forfærdeligt ud senere hen med de "flapser" ragende 20-50 cm. ud, tilfældige steder nede i bassinet.
(ps: fold dem til samme side hele vejen rundt og vælg cirkulationsretning på returrørene, så cirkuleringen af vandet ikke kommer til at spule ind i de pænt lagte folder, men i stedet fra den anden side, dvs. henover, på langs med folderne.
Inden du går i gang:
Brug god tid på at undersøge det hele grundigt, sæt dig ind i tingene eller søg hjælp ved en seriøs koi-forhandler, beregn eller få beregnet filter- og pumpeydelser og planlæg alle detaljer, i god tid før påbegyndelse af udgravning, efter devisen:
Gør det rigtigt og Gør det første gang.
Start, i rigtig god tid med, at opmærke grundarealet til det kommende bassin med en snor, et reb, vandslange, pæle eller lign. og tilpas indtil du har fundet en passende form til det kommende bassin, så har du det første fornuftige udgangspunkt !
Hmmnnn.. er der nu den rigtige form og størrelse... eller skal der lige flyttes.......?
Derefter kan du så begynde at måle op og beregne på arealet og gange det med den forventede gns. udgravningsdybde, så har du ca. den vandmasse som dit kommende filteranlæg, UV-lys, pumper osv. skal kunne håndtere. Det er et meget vigtigt íssue i planlægningsfasen - da de samlede omkostninger til nødvendigt udstyr, stiger parrallelt med en større vandmængde.
Det er på dette tidspunkt, du bør tage ud i en seriøs koiforretning, og få dem til at beregne filterstørrelse, pumpeydelse, UV, mm. i forhold til din forventede opmålte vandmængde i hullet
Samtidig får du også et vist overblik over hvor stor en EPDM gummidug du skal have indkøbt (eller hvor meget glasfiber der går til, hvis en beton og glasfiberdam er din løsningen)
Nu kan du så lægge alle tallene sammen og vurdere økonomien i det hele......
Fejltagelser, manglende eller forkert dimensioneret udstyr, eller forkert monteret grej, koster kun ekstra ærgelser, ekstra arbejde, ekstra rengøring og et dårligt fungerende vandmiljø, samt en frygtelig masse unødvendige ekstra kroner at forandre, ombygge og optimere, sidenhen......så
Gør det rigtigt og Gør det første gang.
Vores personlige vurdering af de allervigtigste punkter i fbm. etablering af en koidam er:
"Need to have"
Udover det ovenstående, når der er kommet vand og koi i bassinet, bliver der meget hurtig brug for feks.:
Det ønskværdige i en koidam, men i kategorien: "Nice to have"
Lidt praktisk...:
Stream pond- systemet, med Airlift
ZIP Stat | |
Flere stats... |