Herunder har vi beskrevet lidt om, hvorfor vi i sin tid lavede et karantænekar og hvordan vi
dengeng og i dag forsøger at sikre os mod farlig vira, med de indkøbs- og
karantæneregler vi selv benytter.
Nogle vil måske kalde det overkill, andre vil mene det er fuldstændigt unødvendig, andre vil kalde det yderst fornuftigt. Men uanset andres fortolkninger, vurderinger eller udtalelser, så har vi her i huset de sidste mange år, haft alle nye indkøbte koi i vores egen karantæne og tillige kun indkøbt nye koi ved ganske få forhandlere. hvor vi kender deres karantænepolitik, viden samt at de har "isolerede karantænefaciliteter", der er helt adskildt fra salgsbassiner. Vi har fået forevist det på test/købstidspunktet aktuelle PCR test-resultat, fra de Danske Veterinære Myndigheder (DFVF i Århus) på deres tidl. indsendte testfisk.
Seriøs forhandler-karantænepolitik og fornuftige procedurer, samt PCR-test af indsendte testfisk, er efter vores opfattelse i sig selv en god, og den til dato bedste sikkerhed i DK, mod at få syge fisk eller raske smittebærere hjem.
Vi har skrevet om vores private syn på, hvorfor vi generelt finder privat karantæne fornuftigt
se evt. under menuen: "Koi Baren" eller klik her
Udover disse forhandleres karantæneforanstaltninger, gennemfører vi som nævnt selv karantæne, på de nye fisk vi køber, uden dog at indsende testfisk til PCR-test.
Og har vi haft fisk med på koishow, bliver de også sat i karantæne ved hjemkomsten, inden de udsættes i dammen igen.
Karantæneafdelingen bruger vi selv til:
Vi har vores egen karantæneafdeling plac. i garagen og adskidt fra hoveddammen, og har det for vores egen personlige tilfredsstillelse og som yderligere sikkerhed mod ikke opdaget smitte.
Men anvender også især karantænebassinet i stort omfang, til vækst af små koi op til store bamser på rimelig kort tid
(selvfølgelig kun i de perioder hvor der ikke er nye fisk i karantæne).
Dvs. opvækst af mindre fisk sker ved os, typisk i efteråret, om vinteren og i det tidlige forår, vi blander ikke disse to forskellige anvendelsesformål.
Karantænereglerne her ved os:
Når vi har nye fisk i karantæne, er der ganske bestemte regler her på matriklen, vi begge følger:
- Vi går aldrig fra karantæneafd. og ud til hyggedammen !
- Vi går altid den anden vej, fra hyggedammen og ind i karantæneafd., dvs. fra rent område til formodet smittet område.
- Det første der sker om morgenen mht. karantænen, er kontrol af vandkvalitet og temp. samt kontrol af de enkelte koi's opførsel og vitalitet. Nå dette er fundet ok, bliver der fodret og observeret
- Efter endt fodring er det ind i huset og i bad, inden turen går til jobbet.
- I karantæneperioden er der typisk ikke adgang til karantænenafd. for koivenner på besøg, bare for en sikkerheds skyld - begge veje ! (ingen smittefare ud - ingen smittefare ind)
- Vi har separate fangstnet, koisokker og inspektionsbowler, ét sæt til hyggedammen og ét sæt til karantæne, placeret hvert sit separate sted.
Karantæneprocedurerne vi følger:
Når de nye koi er hentet hjem bliver de over en times tid akklamatiseret til det nye bassinvand gennem påfyldning/fortynding af transportposens vand, med vores eget bassinvand.
Vandtemp. har vi tilpasset inden, ved at forhøre os om temp. i forhandlerens karantæneafd., på afh. tidspunktet, typisk 14-16 gr.
I de første dage, hvor de nye koi er stresset efter indfangning og transporten, lader vi dem svømme stille rundt, med en passende fodring i den vandtemp. de blev flyttet med (ca. 16gr.).
Tiden om aftenen anvendes ofte på observation af de nye, efter at der er "sagt godnat" til de gamle koi ude i hyggedammen.
Hvis de nye koi er faldet godt til efter de første dages ro, begynder vi at hæve temp. med ca. 4 gr. C pr. døgn indtil vi når op på ca. 25 gr.
Denne temp. holdes i godt en uge, derefter slukker vi for varmen og lader den droppe ned til ca. 20 gr., det tager typisk 2-3 dage (indendørs isoleret rum og isoleret bassin).
Denne pludselige stigning og det senere fald i vandtemp. stresser fiskene og dermed bliver deres immunforsvar svækket således, at evt. vira (hvis det er til stede) vil kunne trigges til at komme i udbrud/blive påført fisken der nu er i en passende svækket tilstand.
Når man stresser fiskene i denne situation/på denne måde, er det en kontrolleret handling og så ved vi, hvad vi i værste tilfælde kan forvente af reaktion, bla. set ud fra inkubationstid mm.
Skulle vi opleve et udbrud af parasitter under stressningen i karantænen, behandles der selvfølgelig mod den specifikke parasit (prøver af slimlaget checker vi i mikroskopet efter behov, eller 1 x pr. uge under karantænen)
De ca. 20 gr. holder vi i en uges tid og forløber det hele fortsat efter planen og fiskene er ok og passende afstresset igen, fortsætter vi evt. yderligere nedad, således at vandtemp. i karantænen efter denne ca. 3 ugers karantæneperiode, bliver tilpasset vandet i hyggedammen, indenfor ca.1 gr. C.
Når temp. er passende ens formentlig 16-17 gr. C, bliver de nye flyttet ud i dammen udenfor og observeret lidt ekstra de næste uger.
(den procedure vi følger ligger meget tæt op af proceduren, hvor vi foretager vores fiskeindkøb).
Vi har til dato ikke oplevet et viralt udbrud med dødelighed på nyindkøbte fisk her ved os, men har i efterhånden en del år, også været meget kritiske i vores valg af forhandler og bedt om gyldig dokumention for raske fisk.
Desværre er der flere i vores bekendskabskreds der har oplevet det modsatte i deres damme/karantæne, med fisk af ukendt oprindelse eller pga. mangl. seriøs forhandlerkarantæne/test.
Vi har skrevet lidt om "hvorfor" vi mener, at privat karantæne er en fornuftig investrering, under menuen: "Koi Baren" og "Hvorfor karantæne ?"
Du kan finde mere om selve opbygningen og installationen i vores karantæneafdeling, ligeledes under hovedmenuen "Koi Baren", eller ved at klikke her.
ZIP Stat | |
Flere stats... |